Nova karta regionalnih potpora

Nova karta regionalnih potpora primjenjuje  se od 1. siječnja 2022. i važit će do 31. prosinca 2027.

Na regionalnoj karti Hrvatske definirane su hrvatske regije koje imaju pravo na regionalnu investicijsku potporu te je za svaku od njih utvrđen maksimalni intenzitet potpore. Intenzitet potpore maksimalni je iznos državne potpore koji se može dodijeliti po korisniku, izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja.

Od 1. siječnja 2022. god. prema europskoj „Nomenklaturi prostornih jedinica za statistiku- NUTS“  Hrvatska je podijeljena na četiri regije:

  1. Sjevernu Hrvatsku čine:
    Koprivničko-križevačka županija, Međimurska županija, Varaždinska županija, Krapinsko-zagorska županija i Zagrebačka županija.
  2. Panonsku Hrvatsku čine:
    Virovitičko-podravska županija, Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županija, Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Karlovačka županija i Sisačko-moslavačka županija.
  3. Jadransku Hrvatsku čine:
    Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Istarska županija i Dubrovačko-neretvanska županija.
  4. Grad Zagreb.

 

Intenzitet potpore tako se s dosadašnjih 25% povećava na 50% za Panonsku i Sjevernu Hrvatsku te na 40% za Jadransku odnosno 35% za regiju Grad Zagreb.

 

Prema novim pravilima, svim poduzetnicima povećavaju se iznosi bespovratnih sredstava.

Za projekte velikih poduzeća maksimalni intenzitet potpore iznosit će :

  • 50 posto prihvatljivih troškova ulaganja u regijama “Panonska” i “Sjeverna Hrvatska”
  • 40 posto u “Jadranskoj Hrvatskoj”
  • 35 posto u “Gradu Zagrebu”

Za srednja poduzeća potpore penju do maksimalno 60 posto, a za mala do maksimalno 70 posto prihvatljivih troškova, koliko će moći dobiti poduzetnici u najslabije razvijenim regijama.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.