Od jeseni na preddiplomski studij računarstva u Vinkovcima

 

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) započet će od akademske 2021./2022. godine s izobrazbom studenata na novoosnovanom dislociranom preddiplomskom redovitom stručnom studiju računarstva u Vinkovcima.

Ugovor o pokretanju studija računarstva u Vinkovcima potpisali su u petak u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić, dekan FERIT-a iz Osijeka Drago Žagar i direktor Centra kompetencija za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca Ivan Ambroš.

“Jako sam sretan što smo i ovaj fakultet doveli u Vinkovce, uz prošle godine pokrenut preddiplomski Stručni studij drvne tehnologije Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o deficitarnim zanimanjima, a najviše raduje činjenica da ovime dajemo priliku mladima da ostanu ovdje i obrazuju se na vlastitom pragu”, kazao je župan Damir Dekanić.

Prema riječima zamjenika vinkovačkog gradonačelnika, Josipa Romića, Vinkovci polako ponovno postaju studentski grad što je i namjera gradskih vlasti.

“Ovo je velik dan za grad Vinkovce! Razvijamo naše obrazovanje, omogućit ćemo našim učenicima da visoko obrazovanje stječu u našem gradu uz niže troškove. Sve kompetencije koje ovdje steknu moći će prenositi na ostatak gospodarstva i pridonijeti ekonomskom i gospodarskom rastu i razvoju grada i županije”, kazao je na potpisivanju ugovora zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Dekan osječkog FERIT-a Drago Žagar najavio je kako će se na vinkovački dislocirani studij od jeseni upisati 40 studenata.

“Prije dan-dva dobili smo dopusnicu od ministarstva znanosti i u jesenskom roku upisat ćemo prve studente na stručni studij računarstva u Vinkovcima”, kazao  je Žagar dodajući kako će stručni kadar osigurati FERIT dok će se stručna praksa održavati u vinkovačkim tvrtkama. “Naš fakultet razvija se jako brzo. U posljednjih godinu dana realizirali smo više od 40 projekata većinom financiranih sredstvima EU. Najvažniji nam je projekt svakako izgradnja nove zgrade fakulteta koju namjeravamo graditi također iz sredstava EU. Trenutačno smo u fazi projektiranja nove zgrade vrijedne 9,5 milijuna kuna”, naveo je dekan Drago Žagar.

Fakultet će biti smješten u prostorije Tehničke škole Ruđera Boškovića, a dislociranjem ovog osječkog studija učinjen je veliki korak budući da je IT sektor bez kojega nema budućnosti.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.