Informativna radionica “Kako pokrenuti vlastiti posao i iskoristiti dostupne poticaje i mjere“

Tehnološki park Vinkovci d.o.o. nastavlja s održavanjem informativnih radionica u okviru projekta „Poduzetničko informiranje i umrežavanje“. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu OPKK-a 2014-2020. Tijekom 18 mjeseci Tehnološki park Vinkovci d.o.o. će organizirati ukupno 28 informativnih radionica, 5 okruglih stolova te konferenciju  sa ciljem povezivanja teorijskih i primijenjenih znanja poduzetnika. Ukupna vrijednost projekta iznosi 472.197,30 kn od kojih bespovratna sredstava  iznose 329.772,96 kn.

Tako je dana 23.03.2021. godine Tehnološki park Vinkovci d.o.o. organizirao šestu po redu informativnu radionicu na temu „Kako pokrenuti vlastiti posao i iskoristiti dostupne poticaje i mjere“.

Radionica je polaznicima približila mogućnosti otvaranja vlastite tvrtke kroz neki od mogućih oblika registracije, te su predstavljene prednosti i nedostaci svakog oblika registracije (npr. koje su prednosti obrta u odnosu na d.o.o. ili obrnuto). Također su na radionici pojašnjene razlike u poreznim opterećenjima i drugim davanjima te je prikazano jesu li obveze osnivača veće kod d.o.o.-a ili kod obrta. Obzirom da nije svako pokretanje posla istovremeno i start-up  polaznicima su pojašnjene osnovne značajke koje poslovanje mora imati da bismo tvrtku odredili kao start-up.

U drugom dijelu informativne radionice diskutiralo se o dostupnim poticajima i mjerama. Predstavljeni su oblici financiranja koji su na raspolaganju poduzetnicima početnicima kao i oblici financiranja namijenjeni poduzetnicima koji već imaju razvijeno poslovanje, te su predstavljeni uvjeti koje poduzetnici moraju zadovoljiti da bi postali prihvatljiv prijavitelj na određene mjere.

Na informativnoj radionici polaznici su mogli postavljati pitanja i aktivno sudjelovati u raspravi.

Ova informativna radionica pomogla je svim polaznicima, a osobito mladim poduzetnicima i osobama koje planiraju osnovati svoje tvrtke i ući u poduzetničke vode.

Predavači na radionici bili su Maja Galić i Ivo Koški, koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu s poduzetnicima u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije i drugih izvora, kako kroz rad u poduzetničkim potpornim institucijama tako i kroz konzultantski rad u okviru vlastitih poduzeća.

Tehnološki park Vinkovci d.o.o. planira održati još 22 informativne radionice u sklopu projekta „Poduzetničko informiranje i umrežavanje “, koje su namijenjene svim zainteresiranim poduzetnicima.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.