Konferencija u Osijeku: ‘Mogućnosti EU fondova za poduzetnike’

U Osijeku, 13.11.2020.  u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Osijeku održana je konferencija u organizaciji HUP- Regionalnog ureda Osijek: „Mogućnosti EU fondova za poduzetnike“ na kojoj je prisustvovao i direktor Tehnološkog parka Vinkovci. Konferencija je organizirana s ciljem jačanja svjesnosti o mogućnostima koje se pružaju poduzetnicima kroz EU fondove, a fokus je bio na uočavanju prepreka prilikom samog apliciranja.

Na konferenciji su se nazočnima uvodno obratilidr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a i dr.sc. Ivan Sarić, direktor Regionalnog ureda Osijek.

„Bez ambicije nema uspjeha, ona je glavni pokretač svega. Pozivam vas sve da u vođenju svojih tvrtki i u javnoj odgovornosti budete što ambiciozniji i da se ne bojite izazova. Mogućnosti koje nam pružaju EU fondovi su znatne i samo od naše ambicije i pameti ovisi koliko ćemo sredstava iz EU povući i u kojoj mjeri ćemo ostvariti ciljeve postavljene ciljeve.   Mislim da to možemo. S ovim danom počinjemo taj izazovan put pa možemo reći da je danas dobar dan za Osijek i Slavoniju. Očekujemo nastavak ove suradnje i u ostalim regijama Hrvatske.“ – izjavio je glavni direktor HUP-a, Damir Zorić

„Još uvijek imamo mogućnosti financiranja poduzetničkih projekata iz prethodnog proračunskog razdoblja. Za razdoblje 2021.-2027. imamo sada jedan novi trenutak, upravo smo u završetku izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Jasno smo kreirali smjerove i strateške ciljeve. Vizija nam govori kako želimo da Hrvatska izgleda za sljedećih 10 godina. Naše ambiciozne ciljeve možemo postići upravo kvalitetnim korištenjem izvora iz EU fondova. Više od 24 milijarde eura dostupno nam je kroz narednih 9 godina. Strategija je ipak samo dokument i nije čudotvorna, ona sama neće donijeti blagostanje, već ono ovisi o rezultatima rada javnog i privatnog sektora” istaknula je Ministrica Tramišak

Na konferenciji naglasak je stavljen i na aktualne natječaje za poduzetnike i onome što donosi novo programsko razdoblje 2021. – 2027. godine, pa je sukladno tome ​Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG BICRO, predstavio usluge za poduzetništvo​, s naglaskom na poziv B Light.

– Projekt je to kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska – Hrvatska, gdje će biti 75 posto nepovratnih sredstava uz iznose od minimalno 40 do maksimalno 170 tisuća eura. Taj se natječaj otvara 16. studenoga, i bit će otvoren dva mjeseca”, rekao je Mario Turalija.

Na konferenciji su zajedničku prezentaciju na temu „Privatne investicije za Slavoniju“ predstavili Ana Fresl, predsjednica HUP- Udruge profesionalaca za fondove EU i ekonomski analitičar Velimir Šonje. Prezentacija poduzetnicima pobliže objašnjava mogućnosti financiranja koje su im na raspolaganju. Područja financiranja u oba programa (Višegodišnji financijski okvir i Next Generation) obuhvaćaju investicije u poduzetnike, od malih vaučer shema, preko ulaganja u imovinu (izgradnja i opremanje), digitalizacije poslovanja, do velikih investicija u istraživanje, razvoj i inovacije. Poduzetnicima je na raspolaganju preko 23 milijarde eura kroz oba programa.

 

 

 

Izvor: HUP

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.