Tehnološki park Vinkovci d.o.o. na radionici projekta “DA – SPACE” u Orašju

22. studenog 2018.godine u Orašju (BIH) se održala radionica projekta ”DA – SPACE”, koji je dio Interreg Danube Transnational Programa.

Na radionici su sudjelovali su i predstavnici tvrtki iz grada Vinkovaca (Tehnološki park Vinkovci d.o.o.,  VIA – Agencija za razvoj grada Vinkovaca, Agro-klaster d.o.o.) te drugih gradova iz Hrvatske i Srbije koji u osnivanju laboratorija vide mogućnost daljenjeg napretka.

Gđa. Mirta Štrk, direktorica Agencije za razvoj grada Vinkovaca i predstavnica grada Vinkovaca u ovom projektu vidi mogućnost razvoja novih javnih servisa prema građanima, digitalnih usluga koje bi unaprijedile komunikaciju grada i samih građana, ali i poboljšalo upravljanje gradskom upravom, pri čemu se nude i brojne prilike za poduzetnike. Gđa. Štrk je podsjetila kako Vinkovci i Orašje već intenzivno surađuju na određenim projektima prekogranične suradnje, a u pripremi je i novi u sklopu drugog javnog poziva u okviru Interreg programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora.

Na primjerima grada Ulma (Njemačka) te grada Novog Sada (Srbija), predstavnici tamošnjeg otvorenog inovacijskog laboratorija ”TESTFELD”, odnosno Vojvodina ICT Cluster-a, pokazali su na koji način različite tvrtke, javne ustanove, te civilna društva, zajedno s mladim talentima poput učenika te studenata mogu stvoriti temelje za buduće inovacije.

Sabrina Richter projekt menagerica u DA-SPACE projektu iz Ulma, gdje je instaliran laboratorij inovacija, kaže kako se radi o Interreg projektu prekogranične suradnje u dunavskoj regiji, kojim se stvaraju nova inovacijska rješenja i uspostavlja suradnja s poduzetnicima. Trenutačno postoji sedam inovacijskih laboratorija. „U Orašju smo predstavili otvoreni laboratorij i koncept inovacija, kako se one ostvaruju i kako animirati mlade ljudi iz ovih krajeva da na sličan razmišljaju i stvaraju nove ideje koje će biti konkurentne na tržištu. Cilj nam je da mladi ljudi, poučeni našim iskustvima i savjetima, otvore vlastiti laboratorij inovacija, koji ne bi bio dijelom našeg projekta već samostalni, ujedno i pilot projekt u BiH, u sklopu kojega bi se organizirali i svoje ideje i inovacije proveli u djelo“, naglasila je Sabrina.

Cilj radionice je stavljanje naglaska na osnivanje inovacijskih laboratorija, te ujedinjenje svih sektora (proizvodnog, javnog te znanstveno – obrazovanog) s ciljem pokretanja različitih istraživanja u svrhu potencijalnih inovacija, te potom daljnjih testiranja inovacija od veće važnosti za stanovništvo.

Direktor Tehnološkog parka Vinkovci d.o.o.., Josip Gilja, i  gosp. Andreas Raab (Ulm) započeli su pregovore oko otvaranju takvog labaratorija i u Tehnološkom parku Vinkovci d.o.o.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.