Investicijske platforme: pametni gradovi i pametni otoci u Republici Hrvatskoj

U Osijeku, 20. studenog 2018. godine, Tehnološki park Vinkovci d.o.o. je sa nekoliko svojih korisnika sudjelovao na radionici koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i Europska investicijska banka (EIB).,

Razvoj pametnih gradova i pametnih otoka prepoznati su strateški ciljevi teritorijalnog razvoja u okviru procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine i to kao novi koncept razvoja urbanih područja i otoka u Europskoj uniji kojim se žele rješavati razvojna pitanja putem rješenja temeljenih na ICT-u i novim tehnologijama te na temelju partnerstva s više zainteresiranih strana kako bi se odgovorilo na ključne društvene izazove kao što su klimatske promjene i rizici za okoliš, prometno zagušenje i zagađenje, energetski izazovi, sigurnost, zdravlje i kvaliteta života, demografske promjene (starenje stanovništva) i socijalni izazovi.

Investicijska platforma je inovativni financijski instrument koji omogućava korištenje kako javnih tako i privatnih sredstava po prihvatljivim uvjetima financiranja. Investicijske platforme su koristan način grupiranja projekata koji bi u suprotnom bili premali za samostalno financiranje te također način financiranja projekata koji bi po uobičajenim tržišnim uvjetima bili previše rizični za financiranje po povoljnim uvjetima.

MRRFEU i EIB, uz potporu Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU), u postupku su izrade studije izvedivosti u svrhu identifikacije potreba za financiranjem projekata iz sektora pametnih gradova i pametnih otoka kako bi što jasnije utvrdili potrebu za uspostavom investicijskih platformi. U kontekstu izrade spomenute studije izvedivosti nužna je potpora javnih vlasti i privatnih poduzeća kako bi se dobile valjane informacije o potencijalnim projektima iz sektora pametnih gradova i pametnih otoka, a koji bi potencijalno mogli biti podržani putem ovih investicijskih platformi.

Tijekom radionice, osim samog koncepta pametnih gradova i pametnih otoka te investicijskih platformi, predstavljeni su i strateški prioriteti teritorijalnog razvoja u okviru Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine koji se odnose na razvoj pametnih gradova i razvoj pametnih otoka te praktični primjeri projekata iz drugih zemalja usmjerenih na razvoj pametnih gradova i pametnih otoka.

Cilj radionice je potaknuti predstavnike javnog, poslovnog, znanstveno istraživačkog i civilnog sektora da  se pridruže ovakvim radionicama koje će biti dobra prigoda za dijalog i pronalaženje mogućih rješenja strukturiranja i financiranja strateških projekata teritorijalnog razvoja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.