Održana informativna radionica „Od ideje do osnivanja poduzeća“

Dana 15. travnja 2024. godine Tehnološki park Vinkovci d.o.o. je održao informativnu radionicu na temu „Od ideje do osnivanja poduzeća“. Radionica je održana u suradnji s Ekonomskom i trgovačkom školom Ivana Domca, a polaznici radionice bili su učenici kao potencijalni budući poduzetnici. Cilj ove informativne radionice je pružiti potrebne informacije i ohrabriti mlade na otvaranje vlastitog poduzeća, na što bi se teško odlučili zbog straha od neuspjeha.

Početak svakog poduzetničkog pothvata je poslovna ideja. Poslovna ideja je kombinacija poduzetnikovih resursa i vrijednosti za krajnjeg korisnika i prvi je korak prema ostvarenju poduzetničkog pothvata. Proizvodi ili usluge koje danas koristimo najprije su bila nečije poduzetničke ideje. Kada se pojavi poduzetnička ideja, sljedeći korak je istraživanje te ideje. Istraživanje omogućuje uvid u tome, ima li poduzetnička ideja potencijala da postane uspješni poduzetnički pothvat. Nakon istraživanja ideje, sljedeći korak je izrada poslovnog plana. Poslovni plan je dokument koji detaljno opisuje poduzetničku ideju, strategiju, ciljeve i planove za realizaciju poslovanja. To je alat koji omogućuje planiranje i upravljanje poslovanjem. Nakon izrade poslovnog plana, sljedeći korak je osnivanje poduzeća.

Upravo se ovom informativnom radionicom nastojalo pružiti učenicima dovoljno informacija o koracima koji su potrebni za ostvarenje poduzetničke ideje, ali i o mogućnostima koje im nudi Tehnološki park Vinkovci d.o.o. i potaknuti ih da investiraju svoje znanje i mladost u pokretanje cjelokupnog gospodarstva.

Na radionici je predstavljen i rad Tehnološkog parka Vinkovci d.o.o. i Podružnice Poduzetnički inkubator Vinkovci, koji od svog osnutka pružaju potporu poduzetnicima u svim stupnjevima razvoja kroz proces inkubacije i kroz različite savjetodavne i edukacijske aktivnosti. Na radionici je također gostovao mladi uspješni poduzetnik Josip Rac, koji je predstavio rad svog poduzeća; R solutions d.o.o., te prenio vlastito iskustvo u poduzetništvu, od začetka poduzetničke ideje do osnivanja poduzeća i razvoja poslovanja.

Nakon informativne radionice organiziran je obilazak zgrade Poduzetničkog inkubatora Vinkovci te poduzetnika koji se nalaze u procesu inkubacije.

Tehnološki park Vinkovci d.o.o. će nastaviti s provedbom savjetodavnih i edukativnih aktivnosti, a sve s namjerom omogućavanja lakšeg pristupa informacijama budućim poduzetnicima i postojećim poduzetnicima, razvoja Tehnološkog parka Vinkovci d.o.o. kao poduzetnički potporne institucije, povezivanja i jačanja suradnje s ciljem stvaranja povoljnijeg rasta i razvoja poduzetništva u gradu Vinkovcima i Vukovarsko srijemskoj županiji.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na aktivnostima koje organizira Tehnološki park Vinkovci d.o.o. mogu poslati svoj upit na e-mail: info@tp-vk.hr i dobiti sve potrebne informacije.