Izgradnja telekomunikacijske infrastrukture

Dana 05. ožujka 2024. godine u Tehnološkom parku Vinkovci d.o.o. je održana informativna radionica za učenike Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci. Tema informativne radionice je „Izgradnja telekomunikacijske infrastrukture“.

U Hrvatskoj je započelo provedba dva velika projekta na izgradnji Agregacijske i Pristupne telekomunikacijske infrastrukture s ciljem da se svjetlovodnom infrastrukturom pokrije cijeli teritorij i svi stambeni i poslovni objekti i osigura širokopojasni pristup modernim telekomunikacijskim uslugama.

Za izgradnju svjetlovodne infrastrukture nove generacije potreban je operativni kapacitet koji je u posljednjih 10 godina znatno smanjen odlaskom kvalificiranih radnika u druge zemlje EU. Veliki dio poslova koji su pokrenuti rade inozemni radnici ili inozemne tvrtke sa vlastitim radnicima.

Tehnološki park Vinkovci d.o.o. je u Edukacijskom centru za svjetlovodne tehnologije (ECST), započeo edukaciju učenika, kako bi stekli osnovna znanja i vještina što im u budućnosti može omogućiti zaposlenje na izgradnji svjetlovodne infrastrukture, kako kod poslodavaca tako i u vlastitim poduzećima.

Cilj informativne radionice je prikazati učenicima dijelove telekomunikacijske infrastrukture, upoznati ih s opremom i materijalom za izgradnju svjetlovodnih vodova i mreža, uređajima za strojno upuhivanje i spajanje svjetlovodnih kabela te provesti osnovnu obuku iz optoelektronike.

U unutarnjem i vanjskom laboratoriju učenici su imali priliku steći znanja o vrstama mreža i njihovim prednostima. Također su imali priliku naučiti  što su mikrocijevnie, samonosive, podmorske i OPGW mreže, koji je način gradnje i održavanja, koje su specifičnosti u gradnji i mjerama zaštite zdravlja i sigurnosti radnika i zaštiti okoliša.

Tehnološki park Vinkovci d.o.o. planira održati još jednu informativnu radionicu za učenike Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci. Radionica će se održati dana 08. ožujka 2024. godine.