U Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci održan okrugli stol

Jučer je u Tehnološkom parku Vinkovci d.o.o., Podružnica Poduzetnički inkubator Vinkovci održan okrugli stol na temu „Razvoj poduzetničke infrastrukture“.

Poduzetnička infrastruktura obuhvaća poduzetničke zone i poduzetničke potporne institucije, a njena svrha je poticanje gospodarskog rasta, poduzetništva i zaposlenosti na području na kojem se nalazi. Na ovom okruglom stolu veći je naglasak stavljen na poduzetnički potporne institucije, a osobito na poduzetničke inkubatore, čija je svrha poticanje povoljnog poduzetničkog okruženja i osiguravanje preduvjeta razvoja poduzetnika na određenom području pružanjem različitih usluga.

Na okruglom stolu je predstavljen rad Tehnološkog parka Vinkovci d.o.o. i Podružnice Poduzetnički inkubator Vinkovci, koji od svog osnutka pružaju potporu poduzetnicima u svim stupnjevima razvoja kroz proces inkubacije te različite savjetodavne i edukacijske aktivnosti.

Na okruglom stolu su osim predstavnika Tehnološkog parka Vinkovci d.o.o. sudjelovali i predstavnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koji međusobno surađuju na projektu NESESER (Newly established Start-up Enterprise SERvices). Ovaj projekt je nastao sa ciljem poticanja prekograničnog zajedničkog ekonomskog potencijala za samozapošljavanje kroz unapređenje poduzetničkog okruženja za mlade i start-up kompanije koje vode žene.

Tako se ne na okruglom stolu dotaklo i tema mladih i žena u poduzetništvu, kako bi se obratila pozornost na probleme na koje nailaze pri osnivanju vlastitih poduzeća, promoviralo poduzetništvo, mogućnost samozapošljavanja, te važnosti provedbe aktivnosti namijenjenih mladima i ženama poduzetnicama u svim fazama rasta i razvoja.

Iz Bosne i Hercegovine su sudjelovali predstavnici iz Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Savjetodavnog odbora vlade Brčko distrikta i Zavoda za zapošljavanje Brčko, a iz Republike Srbije predstavnici iz grada Loznice, Savjetodavnog odbora grada Loznice, Kancelarije za mlade grada Loznice, Instituta za razvoj i investicije – IRI i Naučno-obrazovnog kulturnog centra „Vuk Karadžić“.

Cilj ovog okruglog stola je razmjena iskustva i dobrih praksi, informiranje poduzetnika o važnim temama, planiranje novih aktivnosti te mogućnosti razvoja prekogranične suradnje.