„Zakon o radu u praksi“

Dana 19.05.2023. godine, u Podružnici Tehnološkog parka Vinkovci d.o.o. – Poduzetnički inkubator Vinkovci održana je informativna radionica pod nazivom „Zakon o radu u praksi“.

Na radionici su prezentirane najnovije izmjene Zakona o radu, a veći naglasak je dan na odredbe koje imaju otežanu primjenu u praksi, kao što su:

– Ugovori o radu

– Prestanak radnog odnosa

– Plaća i ostalo i

– Godišnji odmor

Kroz praktičan prikaz ugovora o radu polaznici su dobili najbitnije informacije o reguliranju međusobnih prava između poslodavca i radnika, osobito koje se odnose na radno vrijeme, radno mjesto i plaću te druge odnose između poslodavca i radnika uz naglasak na godišnje odmore, plaćeni dopust, materijalna prava radnika i sl.

Polaznicima su prikazani svi načini prestanka ugovora o radu, uključujući sve vrste otkaza uz praktični prikaz istih te su polaznici dobiti potrebno znanje o samom postupku otkazivanja, odnosno sve informacije kako bi se izbjegle nepoželjne posljedice za njih.

Na radionici se govorilo o izračunu plaće, plaći u poreznom smislu, upotrebi privatnog automobila u službene svrhe, materijalnim pravima radnika i kvotama za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Jedna od tema bio je i godišnji odmor, odnosno izračun i stjecanje prava na godišnji odmor, rad na određeno i godišnji odmor, plan korištenja godišnjeg odmora, odluke o godišnjem odmoru, korištenje godišnjeg odmora u dijelovima, otkazni rok i godišnji odmor.

Predavač na radionici bio je dr.sc. Ivan Sarić, dipl.iur., direktor HUP Regionalnog ureda Osijek.

Polaznici su imali priliku postavljati pitanja i rješavati nedoumice vezane uz navedenu temu, kao i dobivati odgovore na sva pitanja iz područja radnog zakonodavstva.

Tehnološki park Vinkovci d.o.o. će s namjerom omogućavanja lakšeg pristupa informacijama poduzetnicima i potencijalnim poduzetnicima, razvoja Tehnološkog parka kao poduzetnički potporne institucije, povezivanja i jačanja suradnje s ciljem stvaranja povoljnijeg rasta i razvoja poduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta u gradu Vinkovcima i Vukovarsko srijemskoj županiji nastaviti s održavanjem informativnih radionica na različite teme. Svi zainteresirani za sudjelovanje na aktivnostima koje organizira Tehnološki park Vinkovci mogu poslati svoj upit na e-mail info@tp-vk.hr i dobiti sve potrebne informacije.