Tehnološki park Vinkovci d.o.o. sudjelovao je na „Sajmu EU fondova na Orionu“

9. svibnja 2023. godine, u povodu Europskog tjedna i Dana Europe, u Vinkovcima je organiziran „Sajam Eu fondova na Orionu“. Sajam je organiziran od strane Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. i Grada Vinkovaca u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije. Svoje EU projekte na „Sajmu EU projekata na Orionu“ predstavio je 21 izlagač.

Jedan od izlagača na Sajmu bio je i Tehnološki park Vinkovci d.o.o. koji je na Sajmu predstavio Projekt  “Poduzetničko informiranje i umrežavanje” i Edukacijski Centar za svjetlovodne tehnologije (ECST).

Projekt “Poduzetničko informiranje i umrežavanje” je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu OPKK-a 2014-2020. U okviru projekta Tehnološki park Vinkovci d.o.o. organizirao je ukupno 28 informativnih radionica, 5 okruglih stolova i konferenciju, na kojima je sudjelovalo više od 160 poduzeća s područja Vukovarsko-srijemske županije koje su primile usluge informiranja i povezivanja. Projekt je trajao od  01. travnja 2020. godine do 01. travnja 2022. godine. Tehnološki park Vinkovci d.o.o. je i nakon završetka projekta nastavio s održavanjem aktivnosti usmjerenih poduzetnicima u svim stupnjevima razvoja. Sve aktivnosti su organizirane u svrhu omogućavanja lakšeg pristupa informacijama poduzetnicima i potencijalnim poduzetnicima, razvoja Tehnološkog parka kao poduzetnički potporne institucije, povezivanja i jačanja suradnje s ciljem stvaranja povoljnijeg rasta i razvoja poduzetništva na području grada Vinkovaca i cijele Vukovarsko-srijemske županije.

Na Sajmu je također predstavljen Edukacijski Centar za svjetlovodne tehnologije (ECST) koji je osnovan u Tehnološkom parku Vinkovci d.o.o. sa ciljem edukacije, uvježbavanja i certificiranja stručnjaka za radove na svjetlovodnim vodovima i mrežama u Hrvatskoj. ECST se sastoji od 2 prostora – unutarnjeg laboratorija i vanjskog laboratorija – međusobno povezanih 96-nitnim svjetlovodnim kabelom postavljenim u odgovarajuću zaštitnu infrastrukturu. Sadržaji Edukacijskog centra za svjetlovodne tehnologije imaju za cilj simulirati stvarne optičke mreže u malom opsegu, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, u simuliranim i realnim uvjetima.

Predstavljanjem na Sajmu EU projekata na Orionu, Tehnološki park Vinkovci d.o.o. imao je jedinstvenu priliku promovirati svoje djelovanje i informirati javnost o provedbi aktivnosti koje su usmjerene poduzetnicima te prikazati na koji način projekti mogu djelovati kao pokretači gospodarskog rasta i razvoja.