PREDSTAVLJANJE STRATEŠKOG PROJEKTA IZGRADNJE NACIONALNE OPTIČKE INFRASTRUKTURE

U Tehnološkom parku Vinkovci d.o.o., u okviru kojega djeluje i Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije, predstavnici tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. (OiV) su predstavili veliki nacionalni projekt, vrijedan preko 100 milijuna eura, koji podrazumijeva izgradnju 5.300 kilometra optičke mreže na području cijele Hrvatske do 2025. godine. U ovom izrazito vrijednom projektu koji će brzi internet dovesti u sve domove, veliku će ulogu imati Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije – jedini takvoga tipa u Hrvatskoj, u kojem su odrađena već četiri ciklusa obuke i osposobljeno 50 osoba za rad na ovakvim poslovima. Tehnološki park Vinkovci s edukacijama koje provodi u okviru Edukacijskog centra nameće se kao prirodni partner za obuku budućih radnika potrebnih za provedbu ovog velikog projekta.

Nositelj projekta „Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije (NP-BBI)“ je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, sufinanciran je sredstvima EU s 85%, a vrijedan preko 100 milijuna eura što potvrđuje značaj investicije u Hrvatskoj čija je dostupnost mreže posljednjih godina prilično nisko rangirana među europskim zemljama zbog čega se i iznalaze ovakvi modeli sufinanciranja.

„Pod izgradnjom nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije (NP-BBI) podrazumijeva se izgradnja svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima. Tu prije svega mislim na udaljena područja koja nisu u fokusu telekom operatera, a koja će im postati zanimljiva kada izgradimo svu potrebnu infrastrukturu kako bi oni mogli osigurati priključke i brzi internet krajnjim korisnicima. Izuzetno mi je drago što ovako veliki projekt možemo predstaviti u Vinkovcima, gdje djeluje jedini centar za obuku kadrova za rad na svjetlovodnim mrežama u državi. Posla će, dakle, biti jako puno u narednom periodu i trebat će nam ljudi koji će ga moći odraditi te je sinergija s vinkovačkim centrom za obuku od velike obostrane koristi“, objasnio je Tomislav Ignjačić, rukovoditelj Ureda za projekte financirane EU sredstvima u tvrtki Odašiljači i veze, zadužen za provedbu ovoga projekta.

Prezentaciju strateškog projekta izgradnje nacionalne optičke infrastrukture OiV je proveo u organizaciji Tehnološkog parka Vinkovci pod čijim okriljem djeluje vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije i uz suradnju stanara Tehnološkog parka Vinkovci, tvrtku Dacta d.o.o. te Grada Vinkovaca.

Direktor Tehnološkog parka Josip Gilja rekao je kako je današnja prezentacija poslužila prije svega kako bi gospodarstvenici iz čak četiri slavonske županije dobili informacije o provedbi projekta. Također, ovom prigodom u Tehnološkom parku Vinkovci svi prisutni su mogli pogledati izložbu opreme i alata koji se koriste u montiranju optičkih instalacija, ali i poslušati predstavnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su održali radionicu na kojoj je govora bilo o načinu na koji poduzetnici mogu povlačiti sredstva za prekvalifikaciju onih djelatnika koji nisu kvalificirani za rad na ovakvim poslovima.

Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije otvoren u Vinkovcima u siječnju ove godine na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovci. Polaznici se kroz edukacije i treninge educiraju o izgradnji svjetlovodnih mreža i vodova, spajanju svjetlovodnih niti, dijagnostici na svjetlovodnim mrežama i vodovima te projektiranju svjetlovodnih mreža i vodova.