“Razvoj mobilnih komunikacija: od dimnih signala do 5G”

Dana 15. rujna 2022. godine u zgradi Poduzetničkog inkubatora Vinkovci organizirana je informativna radionica na temu “Razvoj mobilnih komunikacija: od dimnih signala do 5G”.  Radionicu je organizirao Tehnološki park Vinkovci d.o.o. u suradnji s Klubom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Vinkovci (KERIT). Predavač na radionici bio je prof.dr.sc. Miroslav Joler sa Sveučilišta u Rijeci.

Uvodno su prikazani ključni povijesni datumi koji su značili kvantne skokove u razvitku bežičnih, a potom i mobilnih komunikacija. U nastavku su prezentirane zanimljivosti koje oslikavaju važne tehnološke iskorake za ukupni razvitak mobilnih mreža.
Objašnjena je vremensko-frekvencijska organizacija komunikacijskih kanala, koja je u 2G donijela bolju iskoristivost ograničenih resursa i veću zaštitu podataka te pojam preuzimanja korisnika od strane mobilnih ćelija i logiku koja je pri tome prisutna.
Također je predstavljen je koncept tehnika širokog spektra, koje su učinile novi iskorak prema boljoj iskoristivosti frekvencijskog spektra i većoj zaštiti komunikacije, kao i pojam “disanja ćelije” u 3G. Uz 4G je izložen pojam OFDM-a, koja je sljedeći novitet u smjeru bolje iskoristivosti frekvencijskog spektra odnosno povećanja brzina prijenosa, te istaknuto uvođenje nekoliko simultanih frekvencijskih pojaseva i širina kanala, kao načina za optimizaciju iskorištenja mreže. Unutar 5G je istaknuta MIMO tehnika koja je značajna za daljnje povećanje kapaciteta i kvalitete mreže te nabrojane razne atraktivne primjene koje postaju ostvarive nakon implementacije 5G mreže.